Vissza

Többgenerációs sikertörténet a Prágai Látszerészeté

 

A szegedi Bartók tér majd fél évszázada a Prágai család életének fontos színtere. Családi vállalkozásukat a 11. szám alatt 1973 óta szabóságként és divatáruüzletként működtették, majd 1993-tól saját optikájukat nyitották meg ugyanitt. 

Nem csak Hofi Géza, Kass János, több színészlegenda és olimpikon készíttetett magának okulárét a Prágai Látszerészetben: generációk nőttek fel az itt vásárolt szemüvegekkel, és régi kuncsaftként ma is visszajárnak a Bartók téri szaküzletbe.

 

Az erőteljes kötődés kölcsönös: a látszerészet alapítója, Prágai Rózsa optometristát, látszerészt és aranykoszorús mestert az öt Prágai gyerek is követte a pályán. Ma egyikük kivételével mindannyian itt dolgoznak, sőt, az egyik unoka is „bedolgozik” ide.

– Velem nyit, velem zár az üzlet. Rajongva szeretem a szakmámat. A Kelemen utcai optika vezetői pozícióját cseréltem a saját látszerészetre. A hozzánk betérőkből az évek alatt kedves ismerősök váltak. Jó lapozgatni a szemüveges kisgyerekekről egykor készült képekből összeállított fotóalbumokat, és most szívet melengető érzés, hogy az ő csemetéiket is mi szolgálhatjuk ki – emlékezik vissza Prágai Rózsa, akinek a Bartók téri üzletben az első tanulója Zsuzsi lánya volt. Így hát ő is évtizedek óta készít és javít szemüvegeket, végzi a látásvizsgálatokat, illeszti a kontaktlencsét, és részt vesz az értékesítésben.

 

 

A családi vállalkozás nézete, hogy a vásárló a lehető legelégedettebben távozzon az üzletből. Ezért kellemes légkörben szolgálják ki a családtagok a kuncsaftokat – mindenki a saját korosztályát.

– Így könnyebb megtalálni a közös hangot – véli Prágai András Milivoj, aki annak ellenére, hogy a legfiatalabb testvér, optometrista, látszerész mesterként mára az ügyvezetői feladatokat látja el. Prágai Edina 2005 óta, Anita pedig 2009 óta erősíti a családi csapatot.

Szolgáltatásaik között szemészeti vizsgálat, kontaktlencse-illesztés, egyéb szűrővizsgálatok, szemüvegkeret- és napszemüveg-értékesítés, szemüvegkészítés és -javítás szerepel. A világ legnagyobb divatházaival és lencsegyártóival vannak kapcsolatban: az exkluzívtól az egyszerűbbig több mint ezerféle keret közül segítenek kiválasztani a legmegfelelőbbet. Mindenki megtalálja a számára legszimpatikusabb árfekvésű modellt.

A szemüveglencsék, a szemüvegkeretek is elhasználódnak idővel. A ma már divatkiegészítőként használt szemüvegkeret kihordási ideje hazánkban átlagosan 2 év, tőlünk nyugatabbra ennél jóval kevesebb. Érdekesség, hogy ami ott jelenleg a trend, az nálunk másfél év múlva lesz az – magyarázza Prágai András, hozzátéve, vállalkozásukban az sem okoz gondot, ha az ügyfélnek utazás miatt sürgősen új lencsére van szüksége: akár már másnapra beszerzik neki. A karitatív munka is közel áll a család szívéhez. Tavaly többek között az kenyai Voi városához közeli Bura általános iskolába juttatták el dioptriás ajándék szemüvegeiket.

 

 

A család biztos benne, hogy még évtizedek múlva is ugyanezzel a színvonallal várják majd a régi és az új vásárlókat.

2020. December 17.