Vissza

"Milyen méretű szemüveg kell nekem?" - Segítünk!

 

Milyen méretű szemüveg kell nekem?

 

Ha online szeretnél szemüveget vásárolni, a lehető legkényelmesebb megoldást választottad, ám fontos, hogy mindig figyelj oda a méretezésre, hogy tökéletesen álljon rajtad a kinézett modell. Segítünk, hogy megtudd a számodra leginkább megfelelő szemüvegméretet.

 

Miért éri meg az interneten szemüveget vásárolni?

A szemüvegek és napszemüvegek világában is hódít az online vásárlás. Nem meglepetés ez, ebbe az irányba halad a világ, ráadásul az egész 2020-as évet végigkísérő járványhelyzetben jelentősen felgyorsult ez a folyamat. A webáruházak előnyeit naphosszat lehetne sorolni, kezdve a lehető legkényelmesebb, karosszékből elvégzett vásárlási folyamaton át a végtelen kínálaton keresztül a csak online elérhető hihetetlen akciókig. Ezek a szemüvegek világára is érvényesek, nem véletlen, hogy egyre többen döntenek az internetes keresés, majd vásárlás mellett. Ennek egyetlen nehézsége van: ilyenkor próbálás nélkül kell eldöntenünk, hogyan áll nekünk a kinézett modell, illetve ki kell találnunk, mi a legmegfelelőbb méret. Előbbinél a fantáziánkra van szükség, utóbbi megválaszolására azonban biztos módszereket tudunk.

 

Milyen méreteket figyeljek?

A szemüvegvásárlásnál általában három adatot adnak meg a gyártók: a lencseszélesség, a lencsék közötti híd mérete, illetve a szárhossz. Ezeket egyaránt milliméterben jelölik. Egyikről sem nehéz kitalálni, mire utalnak, viszont nem mindegy, hogyan mérjük azokat. A lencseszélesség a lencse vízszintes átmérőjét jelenti, méghozzá ott, ahol a legszélesebb. A lencsék közötti híd mérete arra a részre utal, amely az orrunk fölött összeköti a lencséket, a három közül ez lesz a legkisebb számadat. A szárhossz pedig a szemüveg szárainak mérete, amelyeket a zsanéroktól kezdünk el mérni, egészen a szár legvégéig, azaz a különböző, fülre simuló hajlatokat is bele kell számolni. Ha ez a három adat megvan, nagy magabiztossággal választhatjuk ki a méretben tökéletes szemüveget online. Sok szemüveg univerzális méretű, ezekkel nincs mit kezdeni: vagy megfelelőek, vagy nem. A népszerű modellekből azonban többféle verzió is létezhet, érdemes erre böngészés közben odafigyelni.

 

Honnan tudom, hogy mekkora szemüvegre van szükségem?

A fent említett adatokat mindenki megtudhatja otthon, ehhez elegendő elővenni egy régi szemüveget, amely megfelelt minden igényünknek, kényelmes viselést biztosított. Első lépésként alaposan át kell vizsgálni a szárak belső részét, ezeken ugyanis legtöbbször találunk néhány számot, ez két kétjegyű, illetve egy háromjegyű adatot jelent. Ha sorrendben nézzük, az első szám a lencseszélesség, a második a hídméret, a harmadik a szárhossz. Ezek például egy Ray-Ban Classic Aviator esetében így jönnek sorban: 58, 14, 135. Ha az otthoni, régebbi szemüvegeden is hasonló adatokat találsz, biztos lehetsz benne, az említett modell tökéletesen stimmel majd a fejedre. Ha a számok nincsenek a régi szemüveg szárán, akkor sincs veszve semmi, elég egy mérőszalagot ragadni. A három alapadat azonnal lemérhető, ezek alapján pedig biztosabban válogathatunk a netes kínálatban.

 

Mit tegyek, ha nincs olyan szemüveg, amelyről méretet vehetnék?

Semmi gond, van ugyanis egy trükk, amelyet a legtöbb szakember jó szívvel ajánl. Ehhez nem kell más, csak egy bankkártya – az biztosan lesz otthon, hiszen az online shoppingoláshoz elengedhetetlen. A szabványos bankkártya a rövidebb oldalán 54 milliméteres, ez megfelel a közepes méretű lencsék szélességének. A mérésnél elég a kártyát az orrnyereg közepére tenni, majd egy tükör segítségével ellenőrizni, meddig ér el. Ha a szem széléig lóg, tökéletes lesz a közepes méret, ezt sokszor jelölik M betűvel a gyártók. Ha a bankkártya nem ér el a szem széléig, nagyobb lencsére lesz szükség, ez az L-es méretet jelenti, míg ha a kártya túllóg a szem szélén, elegendő az S-es megoldások között válogatni. Apró trükk ez, ami segít a méretek közötti eligazodásban. Egyébként a többségnek az M-es méret megfelelő, legtöbbször mi is ezt ajánljuk vevőinknek. A feladat tehát adott: vásárlás előtt mérésre fel!

2020. December 15.